Cestovanie autom je neodmysliteľnou súčasťou každodenného moderného života. Pohodlnosť a hlavne bezpečnosť na cestách by tak mala byť vždy na prvom mieste. Samotnú bezpečnosť však výrazne ovplyvňuje aj kvalita výbavy vášho auta, ktorá vám dokáže pomôcť v kritických situáciách. Jedným z takýchto pomocníkov je práve kompresor do auta, ktorý vás dokáže doslova zachrániť nielen v prípade defektu, ale pomôže vám tiež udržovať potrebný tlak pneumatík nech už ste kdekoľvek.

Čo všetko vám taký autokompresor dokáže ponúknuť?

Kompaktný a jednoducho prenosný kompresor do auta slúži na nafukovanie/dofukovanie pneumatík auta, čo je mimoriadne dôležité pre zabezpečenie správneho tlaku v pneumatikách počas jazdy. Rovnako je však skvelým pomocníkom nielen na cestách, ale aj v domácnosti či počas stanovania. Nafúkať s ním dokážete aj pneumatiky bicykla, loptu či nafukovacie matrace. Jedná sa tak o univerzálneho pomocníka, ktorý je navyše dostupný aj v rôznych prevedeniach na základe napájania.

(autodielygafa.sk)

Kompresor do auta môže byť napájaný troma spôsobmi. Ktorý z nich je najlepší?

Autokompresor je užitočným pomocníkom na dofukovanie pneumatík áut. Najčastejšie sa však musíte rozhodnúť pre jedno z troch hlavných variantov, ktoré sa navzájom líšia typom napájania. Zvoliť si tak viete model disponujúci klasickým napájaním z elektrickej siete, ľahko prenosný kompresor poháňaný akumulátorom, ale aj 12V kompresor do auta napájaný samotnou 12V autozásuvkou nachádzajúcou sa v každom vozidle.

Autokompresor napájaný z elektrickej siete

Autokompresor napájaný z elektrickej siete, resp. kompresor do 230V zásuvky, je zo všetkých typov kompresorov najvýkonnejší. Dofukovanie je tak veľmi rýchle a efektívne. Na druhú stranu, vyžaduje neustále pripojenie k elektrickej sieti, čo do veľkej miery znemožňuje jeho využitie na cestách. Pre potreby dofukovania pneumatík na cestách je ideálnejšie siahnuť po 12V alebo AKU prevedení (nie každé auto disponuje zásuvkou na 230V).

Tento typ kompresora je najvhodnejší pre zákazníkov, ktorí kompresor budú využívať častejšie a na viacero činností v rámci jednej domácnosti. Nezabúdajte však, že aj v rámci domáceho použitia je nutné mať po ruke vždy elektrickú zásuvku.

VÝHODY

  najvyšší výkon

  rýchle a efektívne dofukovanie

  vhodný pre častejšie a intenzívnejšie využívanie

NEVÝHODY

  neustále pripojenie k elektrickej sieti

  nutnosť mať 230V zásuvku vždy poruke

  nie je ho možné vo väčšine prípadov využívať kdekoľvek na cestách

AKU autokompresor

Akumulátorový autokompresor je napájaný pomocou akumulátora, ktorý je nutné pravidelne nabíjať. Vyžadované tak nie je neustále pripojenie k elektrickej sieti a váš kompresor si tak viete zobrať kdekoľvek so sebou. Ide tak o užitočného spoločníka na cestách, s ktorým zavládnete bez problémov dofúkať vaše pneumatiky nech už ste kdekoľvek. Najvhodnejší je pre zákazníkov, ktorí chcú kompresor využívať na cestách alebo v domácnosti s obmedzeným prístupom k elektrickým zásuvkám.

Na pamäti však majte vždy to, že akumulátorový kompresor je potrebné po vybití znovu nabiť za využitia klasickej 230V elektrickej zásuvky. Z dôvodu prítomnosti samotného akumulátora je tiež potrebné rátať s vyššou cenou tohto prevedenia.

VÝHODY

  skvelá mobilita

  nevyžaduje neustále pripojenie k elektrickej sieti

NEVÝHODY

  vyššia cena

  nutnosť pravidelne dobíjať

  nabíjanie vyžaduje 230V zásuvku

12V kompresor do auta

Kompresor do auta 12V je ideálnou voľbou pre každého motoristu. Pneumatiky auta s ním dokážete jednoducho dofúkať aj bez potreby otravného nabíjania či potreby neustáleho pripojenia k elektrickej sieti. Tento 12V kompresor do auta vám totiž postačí iba pripojiť na 12V autozásuvkou vo vašom vozidle a môžete začať s dofukovaním. Jeho veľkou výhodou je aj podstatne nižšia cena v porovnaní s akumulátorovým a elektrickým prevedením.

V prípade využívania tohto kompresoru aj na zložitejšie činnosti ako je dofúkavanie pneumatík auta odporúčame zvážiť, či výkon tohto prevedenia postačuje na dané účely – výkonovo je totiž najslabší zo všetkých.

VÝHODY

  najnižšia cena

  nevyžaduje nabíjanie

  ideálny kompresor do auta

  jednoduché pripojenie na 12V autozásuvku

  nevyžaduje pripojenie k elektrickej sieti

NEVÝHODY

  výkonovo najslabší

Mini kompresor do auta – aké parametre sú tie najdôležitejšie pri jeho výbere?

Kúpa kompresora do auta by sa samozrejme mala odvíjať aj od istých technických parametrov a vašich individuálnych potrieb. Sústrediť sa je nutné predovšetkým na tie parametre a kritériá, ktoré priamo ovplyvňujú výkon samotného kompresora a praktickosť jeho použitia. Pre zabezpečenie čo najväčšej spokojnosti s tovarom odporúčame zvážiť hlavne typ pripojenia, prevádzkový tlak, prietok, ale aj rôzne funkcie pre uľahčenie práce s kompresorom.

Spôsob pripojenia

Najdôležitejším parametrom pri výbere kompresora do auta je práve spôsob pripojenia. Za klasické prevedenie môžete považovať elektrický variant, ktorý vyžaduje neustále pripojenie k elektrickej sieti, čo značne sťažuje jeho používanie na cestách. Lepším variantom je AKU autokompresor, ktorý je možné používať aj bez pripojenia k elektrickej sieti, no stále vyžaduje opätovné nabitie cez 230V elektrickú zásuvku. Ideálnou voľbou pre motoristov je práve 12V kompresor do auta, ktorý stačí zapojiť do 12V autozásuvky. Nájsť môžete aj kompresor do auta 12V/230V, ktorý je možné napájať jednak z elektrickej siete, ale aj 12V autozásuvky.

Prevádzkový tlak

Prevádzkový tlak udáva najvyššiu hodnotu tlaku, pod ktorým je kompresor schopný vytlačiť vzduch von a natlakovať tak pneumatiku auta. Pre účely dofukovania pneumatík si vystačíte aj s nízkotlakovými kompresormi s hodnotou prevádzkového tlaku pod 10 barov, ale nikdy nezabúdajte na určitú rezervu. Prevádzkový tlak kompresora by mal byť vždy aspoň o 2 bary vyšší ako maximálny tlak, akým budete vaše pneumatiky dofukovať. Vyhnete sa tak kompresorom s nedostatočným výkonom pre nafúknutie pneumatík.

...

Prietok

Prietok je užitočný parameter pre určenie výkonu daného kompresora a vyjadruje objem vzduchu, ktorý dokáže kompresor dodávať za určitý časový interval. Jeho hodnota je udávaná v jednotkách l/min (liter za minútu) a odvíjať by sa mala od konkrétnej aplikácie. Pre účely dofukovania pneumatík bežných osobných vozidiel vám postačí aj kompresor s nižším prietokom a to v rozmedzí od 50 do 160 l/min. Pri práci vyžadujúcej vyšší objem vzduchu je však dobré siahnuť po modeloch s vyšším prietokom, aby bol celkový výkon dostačujúci pre danú aplikáciu.

Príslušenstvo a funkcie navyše

Kompresor s klasickým analógovým odčítaním tlaku môže mať k dispozícii aj rôzne príslušenstvo a funkcie. Pomerne užitočnou vecou je prítomnosť digitálneho displeja, ktorý umožňuje ľahšie odčítanie. Existujú však aj zástancovia analógového odčítania, ktoré považujú za o čosi presnejšie. V prípade práci s prístrojom v noci vás istotne poteší aj prítomnosť svetla umiestneného priamo na kompresore. K dispozícii máte tiež modely s riadeným upúšťaním vzduchu či automatickým tlakovaním, ktoré vám samotné dofúkanie dokážu poriadne uľahčiť.

Autokompresor je užitočný pomocník nielen na cestách, ale aj v domácnosti

Mini kompresor do auta je univerzálny a užitočný pomocník na cestách, ktorý okrem dofukovania pneumatík auta dokážete využiť aj na množstvo iných činností. Kúpa ideálneho kompresora do auta zároveň nie je žiadna veľká investícia – autokompresor 12V do auta je totiž najlacnejším typom kompresora a zoženiete ho už za pár desiatok eur. A to sa vzhľadom na zvýšenú bezpečnosť a pohodlie počas jazdy rozhodne oplatí.

Páčil sa vám článok? Dajte nám vedieť 

5/5 - (1 vote)

Najčastejšie kladené otázky

Aký hlasný je kompresor do auta?

Pri používaní kompresora do auta odporúčame rátať so zvýšenou hlučnosťou. Väčšina kompresorov má hlučnosť v rozmedzí 40 (hluk chladničky) až 100 decibelov (hluk fénu).

Aké príslušenstvo si zaobstarať pre kompresor do auta?

Pre pohodlné odčítavanie hodnôt z kompresora odporúčame modely disponujúce digitálnym displejom a svetlom v prípade potreby dofukovania pneumatík v nočných hodinách.

Aké značky sú najlepšie?

Na trhu je dostupné široké množstvo modelov pod rôznymi značkami a medzi tie najlepšie nepochybne patria značky ako Black&Decker, Bosch, Einhell či Fieldmann.

– NÁKUP ODPORÚČAME V OVERENÝCH E-SHOPOCH –

(zdroj: heureka.sk; 16 082 recenzií)

(zdroj: heureka.sk; 91 732 recenzií)

(zdroj: google.com; 22 940 recenzií)

BEZ ADEKVÁTNYCH RECENZIÍ

NakupnyKompas.sk

NakupnyKompas.sk

- Prinášame reálnu skúsenosť -

Hľadáme, prekladáme (české, nemecké a anglické zdroje), objasňujeme a pýtame sa na rady zo strany odborníkov. Tvoríme pre vás obsah na rôzne témy. Snažíme sa prinášať reálnu skúsenosť aj od vás, našich čitateľov.

Plánujete si v blízkej dobe niečo kúpiť? Podeľte sa s nami o skúsenosti a my Vás za to odmeníme.

8
9