Kvalitná príklepová vŕtačka by rozhodne nemala chýbať v žiadnej kutilskej dielni ani domácnosti. S jej pomocou totiž môžete s ľahkosťou navŕtať aj tie najtvrdšie materiály. Toto multifunkčné ručné náradie je vhodné pre široké spektrum projektov – od jednoduchého vŕtania do dreva až po náročnejšie úlohy, ako je vŕtanie do betónu či muriva. Investíciou do kvalitnej príklepovej vŕtačky tak získate skvelého partnera pri realizácii vašich kreatívnych nápadov.

To najdôležitejšie v skratke

  Ak sa snažíte vybrať len a len to najlepšie spomedzi ponúkaných vŕtačiek, rozhodne musíte zvoliť vŕtačku s dostatočným výkonom. Rozhodujúcim faktorom je aj prítomnosť funkcie tzv. príklepu, ktorá vám zaručí vŕtanie aj tých tvrdších materiálov, napr. murivo, kameň, tehlu, panel či betón.

  Pri výbere si musíte dopredu stanoviť, čo od samotnej vŕtačky očakávate. Vybrať je nutné najprv konkrétny typ príklepovej vŕtačky a to na základe toho, či chcete vŕtačku využívať profesionálne alebo skôr len v rámci domácnosti. Okrem toho sa nezabudnite zamyslieť aj nad technickými parametrami.

  Dobré je tiež vyberať aj podľa jednotlivých funkcií vŕtačky a jej príslušenstva v balení, ktoré vám dokážu jej používanie poriadne uľahčiť. Príkladom je napríklad možnosť regulácie samotných otáčok vŕtačky, ale aj prítomnosť rýchloupínacieho systému, ktorý vám zrýchli výmenu jednotlivých vrtákov.

  Vhodne zvolená príklepová vŕtačka vám umožní efektívne a rýchle vŕtanie do väčšiny tvrdých materiálov, vďaka čomu bude práca s ňou jednoduchá a intuitívna. Pre zaručenú spokojnosť so zakúpenou vŕtačkou je dobré tiež siahnuť po známych značkách – príkladom môže byť Bosch alebo Makita.

Čo je to príklepová vŕtačka a ako funguje?

Vŕtačka je užitočné ručné náradie, ktoré slúži na vŕtanie dier do rôznych materiálov. Klasická vŕtačka bez príklepu dokáže efektívne prevŕtať mäkšie materiály ako je drevo, kov alebo plast. Pri vŕtaní do tvrdších materiálov je už však potrebné si zaobstarať príklepovú vŕtačku disponujúcu funkciou tzv. príklepu, ktorá umožňuje ľahší prienik do daného materiálu. Princípom príklepu je, že samotné skľučovadlo vŕtačky sa dokáže pohybovať spoločne s vrtákom hore-dolu pomocou ozubených koliesok. Vďaka príklepovej vŕtačke tak dokážete jednoducho vŕtať napr. do muriva, kameňa, tehly, panelu či betónu. Samozrejme, funkciu príklepu je u väčšiny vŕtačiek možné aj vypnúť, čo je vhodné práve pri vŕtaní mäkkého materiálu.

...

Vŕtačka s príklepom je dostupná vo viacerých variantoch – čo ponúkajú?

Pri výbere novej vŕtačky s príklepom máte možnosť natrafiť na tri základné prevedenia príklepových vŕtačiek – hydraulické, pneumatické alebo elektrické/AKU. Každý z týchto variantov funguje na inom princípe a disponuje rôznymi vlastnosťami, ktoré sa následne odzrkadlia na kvalite samotného vrtu. Princíp fungovania, vlastnosti, ale aj jednotlivé výhody týchto vŕtačiek si tak podrobne rozoberieme.

Hydraulická príklepová vŕtačka

Hydraulická príklepová vŕtačka je výkonovo najsilnejšia a využíva tlak kvapaliny (najčastejšie oleja) na generovanie sily, ktorá je následné využitá na samotné vŕtanie. Takéto vŕtačky sú bežne využívané v stavebníctve, kde slúžia na vŕtanie extrémne tvrdých materiáloch, s ktorými majú problém pneumatické a elektrické vŕtačky.

Obsluha a údržba hydraulických vŕtačiek je však pomerne komplikovaná a môže vyžadovať odborné znalosti. Zároveň je požadované mať vždy k dispozícii aj externý hydraulický agregát/zdroj, ktorý je pomerne drahý, ťažkopádny a podstatne menej prenosný. Určené sú predovšetkým pre profesionálov – na domáce použitie sú však prakticky zbytočné.

VÝHODY

  skvelé riešenie pre profesionálov

  vŕtanie extrémne tvrdých materiálov

  najvýkonnejšie a najefektívnejšie prevedenie

NEVÝHODY

  vyžaduje odborné znalosti

  komplikovaná obsluha a údržba

  potreba menej mobilného externého zdroja

Pneumatická príklepová vŕtačka

Pneumatická príklepová vŕtačka funguje na princípe tlaku vzduchu, ktorý je vytváraný kompresorom. Ponúka pomerne efektívne a rýchle vŕtanie, pričom z hľadiska výkonu je akýmsi kompromisom medzi hydraulickým a elektrickým prevedením. Poväčšine je však využívaná hlavne na profesionálne účely v rámci stavebníctva, ale rovnako je častou voľbou domácich kutilov.

V tomto prípade je potrebné mať vždy k dispozícii externý zdroj, resp. kompresor, ktorý je pomerne drahý a jeho prenášanie je fyzicky dosť náročné. Takéto vŕtačky sú určené predovšetkým pre profesionálov a skúsených domácich kutilov – rátať však musíte aj s investíciou do chráničov sluchu.

VÝHODY

  slušný výkon

  skvelý kompromis pre profesionálov

  rýchle a efektívne vŕtanie tvrdých materiálov

NEVÝHODY

  potreba chráničov sluchu

  vyššia hlučnosť kompresora

  potreba menej mobilného externého zdroja

Elektrická/AKU príklepová vŕtačka

Elektrická/AKU príklepová vŕtačka je poháňaná elektromotorom, ktorý je napájaný z elektrickej siete. V prípade akumulátorového prevedenia je vŕtačka navyše vybavená nabíjateľným akumulátorom, ktorý poskytuje maximálnu mobilitu a flexibilitu použitia. Elektrické prevedenia sú charakteristické hlavne jednoduchou obsluhou a údržbou, vďaka čomu sú skvelou voľbou pre využitie v rámci domácnosti.

Hoci je výkonovo elektrické prevedenie z tejto trojice vŕtačiek najslabšie, tak v rámci domácnosti si s ním bez problémov vystačíte. Obrovskou výhodu je, že toto prevedenie nevyžaduje externý zdroj.

VÝHODY

  flexibilita použitia

  maximálna mobilita

  nevyžaduje sa externý zdroj

  jednoduchá obsluha a údržba

  skvelá voľba pre domácnosti a kutilov

NEVÝHODY

  najslabšie prevedenie

Príklepová vŕtačka – čo je dobré zvážiť pred samotnou kúpou?

Samotná kúpa vŕtačky s príklepom by sa jednoznačne mala odvíjať od vašich individuálnych potrieb, ktorým je nutné prispôsobiť aj technické parametre. Sústrediť by ste sa mali predovšetkým na tie parametre, ktoré majú priamy vplyv na kvalitu vŕtania a zlepšujú možnosti samotného použitia vŕtačky. Aby ste so svojou kúpou boli maximálne spokojný, odporúčame venovať pozornosť najmä: typu vŕtačky, jej výkonu a hmotnosti, počtu otáčok, ale aj prítomnosti rôznych funkcií a príslušenstva.

Typ vŕtačky

V rámci použitia v domácnosti si bohate vystačíte s elektrickými a akumulátorovými prevedeniami s dostatočným výkonom. Tieto vŕtačky sú totiž jednoducho prenosné a nevyžadujú použitie externého zdroja na potreby vŕtania. Hoci sú výkonovo najslabšie, vyšší výkon v rámci domácnosti prakticky nevyužijete. V prípade profesionálneho použitia v stavebníctve sú už efektívnejšie pneumatické a hydraulické varianty, ktoré ponúkajú podstatne rýchlejšie a efektívnejšie vŕtanie. Ich obsluha je o čosi komplikovanejšia a fyzicky náročnejšia z dôvodu potreby externého zdroja na pohon vŕtačky. V prípade hydraulického prevedenia môže byť potrebné aj odborné zaškolenie.

Výkon vŕtačky

Jedným z najčastejších ukazovateľov kvality každého ručného náradia je jeho výkon, ktorý sa obvykle udáva v jednotkách nazývaných Watt (W). Čím je hodnota vyššia, tým výkonnejšia je daná vŕtačka. Väčšina spoľahlivých a kvalitných vŕtačiek bez príklepu disponuje výkonom aspoň 650 W, no v prípade príklepových vŕtačiek odporúčame minimálny výkon aspoň 750 W. Takýto výkon by mal postačovať na domáce použitie, ale aj na bežné činnosti náruživých domácich kutilov. V prípade profesionálneho využitia v stavebníctve musíte výkon prispôsobiť predovšetkým typu materiálu, s ktorým sa v rámci práce stretáte.

Laserový merač – odborník na presné meranie vzdialeností

Meranie vzdialeností je neoddeliteľnou súčasťou väčšiny stavebných prác, nútených opráv, geodetických prieskumov či úkonov spojených s vymeriavaním miestností a navrhovaním projektov. Všetky tieto činnosti majú jedno spoločné – meranie vzdialenosti musí byť presné a spoľahlivé.

Počet otáčok za minútu

Na základe počtu otáčok za minútu (ot./min) môžeme všetky príklepové vŕtačky rozdeliť do dvoch hlavných skupín a to na jednorýchlostné a dvojrýchlostné. Príklopové vŕtačky so stálym prevodom sú určené na menej časté vŕtanie a umožňujú vŕtanie iba jednou rýchlosťou – zvyčajne do 3000 ot./min. Modernejšie a výkonnejšie príklepové vŕtačky disponujú možnosťou regulácie otáčok a to voľbou medzi dvoma rôznymi rýchlostnými stupňami. Nižšie otáčky obvykle majú rýchlosť do 1300 ot./min a tie vyššie otáčky môžu dosahovať rýchlosť až 3500 ot./min.

Rýchloupínací systém

Staršie a lacnejšie príklepové vŕtačky disponujú iba klasickým upínacím skľučovadlom, ktoré sa používa na upevňovanie a uvoľňovanie vrtáka. Výmena vrtáka pomocou tohto skľučovadla nie je veľmi praktická záležitosť, pretože vyžaduje pracné uťahovanie za pomoci samotnej kľučky. Modernejšie príklepové vŕtačky využívajú už rýchloupínací systém, resp. príklepová vŕtačka sds, pri ktorom postačuje prosté zacvaknutie vrtáka do hlavy príklepovej vŕtačky. Pri kúpe novej príklepovej vŕtačky odporúčame predovšetkým modely, ktoré už disponujú takýmto rýchloupínacím systémom, pretože vďaka nemu ušetríte množstvo času a vŕtanie je tak podstatne efektívnejšie.

To najlepšie stavebné rádio odolá aj extrémnym podmienkam

Manuálna práca je nepochybne mimoriadne náročnou činnosťou, ktorú je vždy potrebné si niečím spríjemniť. Tým najlepším spôsobom ako “relaxovať” počas tvrdej práce je práve počúvanie hudby alebo rádiového vysielania. Odporúčame sa poobzerať po stavebnom rádiu.

Hmotnosť

Jedným z pomerne dôležitých parametrov pri práci s ručnými náradiami, akým je aj príklepová vŕtačka, je práve ich hmotnosť. Čím je totiž samotná vŕtačka ťažšia, tým zložitejšia a fyzicky náročnejšia bude práca s ňou. Najčastejšie sa hmotnosť príklepových vŕtačiek pohybuje v rozmedzí 1,5 až 4 kilogramov, pričom tie najťažšie z nich patria zároveň medzi tie najvýkonnejšie modely. Vo všeobecnosti však platí, že modely s hmotnosťou nad 3 kilogramy dokážu naplno využívať iba profesionáli – v rámci domácnosti totiž ich vysoký výkon prakticky nemáte šancu využiť. Pri výbere príklepovej vŕtačky s vhodnou hmotnosťou tak odporúčame riadiť sa podľa vlastných preferencií.

Príslušenstvo

Príklepové vŕtačky môžu disponovať aj rôznorodým príslušenstvom, ktoré vám dokáže prácu s nimi vo veľkej miere uľahčiť. Potešiť môže LED dióda, ktorá osvetľuje miesto vŕtania a tým odstraňuje problém so slabým osvetlením v miestnosti, ale aj problém s tienením si počas vŕtania. Niektoré modely majú aj možnosť spätného chodu, aby bolo možné vŕtačku využiť aj ako skrutkovač. Pre komfortné vŕtanie je vhodné mať vŕtačku vybavenú aj odsávaním prachu, kde pri vŕtaní bude víriaci sa prach odvádzaný do zberného vaku. Pre ľahšie prenášanie a manipuláciu sa hodí aj cestovný kufor s miestom pre vrtáky rôznych veľkostí alebo praktický magnetický držiak.

Vŕtačka s príklepom – v akých cenových reláciách sa môžete pohybovať?

Pre mnohých zákazníkov je obstarávacia cena jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere toho správneho ručného náradia. A niet sa čomu čudovať, nakoľko sa ceny takýchto šikovných pomocníkov dokážu vyšplhať na naozaj astronomické sumy. Vzhľadom na pomerne veľké cenové rozdiely medzi jednotlivými typmi príklepových vŕtačiek sme pre lepšiu orientáciu zhrnuli príklepové vŕtačky do troch rôznych cenových kategórií.

Príklepová vŕtačka v cenových reláciách do 80 €

V rámci cenovej kategórie do 80 € dokážete nájsť prevažne len tie najzákladnejšie modely, ktoré majú v porovnaní s drahšími modelmi podstatne nižší výkon, obmedzenú životnosť a menšie množstvo funkcií či príslušenstva. Vhodnosť takýchto príklepových vŕtačiek je len pre príležitostné a menej intenzívne používanie.

Príklepová vŕtačka v cenových reláciách od 80 € do 250 €

V rámci tejto cenovej kategórie sa už pohybujete medzi kvalitnými a výkonnými príklepovými vŕtačkami, ktoré oplývajú vyššou životnosťou a lepšou odolnosťou. Efektívne ich dokážu využiť nielen bežní ľudia v domácnosti, ale aj ostrieľaní profesionáli. Jedná sa o takú zlatú strednú cestu vo svete príklepových vŕtačiek.

Príklepová vŕtačka v cenových reláciách nad 250 €

V rámci cenovej kategórie nad 250 € nájdete už príklepové vŕtačky určené výhradne na profesionálne použitie, pretože ich veľký výkon v rámci domáceho použitia nemáte šancu využiť. Na svoje si tak prídu predovšetkým skúsení stavbári, ktorí svoje ručné náradie využívajú každodenne a vystavujú ho enormnej záťaži.

...

Zákazníkmi overená značka je vždy zárukou spokojnosti

Pri výbere spoľahlivej a výkonnej vŕtačky je vždy dobré staviť na značku, ktorá je overená veľkým množstvom zákazníkov. Prečo je tomu tak? Renomované a populárne značky pôsobia na trhu už niekoľko rokov a majú viac skúsenosti než väčšina nových značiek. A svoju popularitu nadobudli práve vďaka skvelej kvalite a spoľahlivosti svojich produktov – preto kúpou produktov týchto značiek nespravíte krok vedľa.

Makita – spoľahlivá japonská príklepová vŕtačka Makita

Pôvodom japonská značka Makita bola založená v roku 1915. Vo svete je preslávená prvotriednou kvalitou svojich produktov, ale aj obrovským množstvom inovácií v oblasti ručného elektrického náradia. Už od svojho počiatku táto firma pravidelne investuje do rôznych technologických výskumov, aby svojim verným zákazníkom prinášala len tie najmodernejšie riešenia.

Bosch – nemecká kvalita za rozumnú cenu

Svetoznáma značka Bosch je renomovaným hráčom na trhu a to predovšetkým v oblasti výroby a predaja rôznorodých priemyselných zariadení, súčiastok určených pre automobily, ale aj rozličných druhov ručného náradia. Okrem množstva prvotriednych produktov zaujme aj dobrou povesťou na trhu, ktorej ukazovateľom je množstvo spokojných zákazníkov vo viac než 150 krajinách sveta. Príklepová vŕtačka Bosch vás jednoducho nesklame.

DeWalt – to najkvalitnejšie severoamerické ručné náradie

Pôvodom severoamerická značka Dewalt je pomerne známou značkou ručného a elektrického náradia aj na našom európskom trhu. Počiatky tejto značky siahajú až do roku 1923, pričom už od svojho založenia je preslávená množstvom výskumov a vynálezov zo sveta ručného náradia. Jedným z prvých prínosov DeWaltu bol návrh píly s radiálnym remeňom.

Parkside – bezkonkurenčná cena a široký sortiment

Značka Parkside ponúka veľmi bohatý sortiment ručného elektrického náradia za priateľské a bezkonkurenčné ceny. U väčšiny zákazníkov je často spájaná práve so spoluprácou s nákupným reťazcom LIDL, ktorý ponúka produkty značky Parkside na svojich predajných pultoch už niekoľko rokov. V rámci jej sortimentu sa určite nájde aj kvalitná Parkside príklepová vŕtačka.

Narex – záruka českej kvality

Značka Narex pochádza z Českej Lípy nachádzajúcej sa v susednej Českej republike. Od svojho založenia v roku 1943 sa venuje výrobe a predaju elektrického náradia, pričom v rámci svojho sortimentu ponúka napríklad množstvo kvalitných elektrických píl, brúsiek či príklepových vŕtačiek. Známa je aj svojou širokou sieťou servisov – prevádzkuje ich dokopy vyše 450.

Aké príslušenstvo je vhodné pre príklepové vŕtačky?

Pri výbere príslušenstva pre príklepové vŕtačky máte množstvo možností. Základom je voľba vrtáku, ktorá by sa mala odvíjať od typu vŕtaného materiálu. Príklepová vŕtačka do betónu a muriva vyžaduje ideálne karbidové vrtáky s tvrdou špičkou, ktoré zaručia naozaj efektívne vŕtanie. Pre mäkšie materiály ako drevo a plast sú vhodné vrtáky s ostrými hranami. Vhodné je tiež vybrať sekáče na vŕtačku, s ktorými môžete realizovať úpravy povrchov, napr. odstránenie omietky, rozbitie betónu či úprava otvorov. Dobrou investíciou sú aj nástavce na vŕtanie pre dosiahnutie ťažko prístupných miest.

Najlepšia príklepová vŕtačka pre domácnosti je práve tá elektrická

Ako ste sa mohli presvedčiť, príklepové vŕtačky sú prakticky nenahraditeľným pomocníkom každého stavbára, ale aj domáceho kutila. Pre bežného zákazníka samozrejme postačuje aj elektrická, resp. AKU vŕtačka s príklepom. Naopak, pre profesionálov je zasa skvelou možnosťou aj pneumatická alebo hydraulická príklepová vŕtačka – ponúkajú totiž znateľne vyšší výkon. Nám takto na záver už neostáva nič iné, len dúfať, že sa vám podarilo vybrať model so správnymi parametrami.

Páčil sa vám článok? Dajte nám vedieť 

Hodnotenie

Najčastejšie kladené otázky

Aká je najlepšia príklepová vŕtačka?

Jednoznačne najuniverzálnejšou, najflexibilnejšou a najviac mobilnou príklepovou vŕtačkou je práve aku vŕtačka s príklepom, ktorá vás v rámci domáceho použitia rozhodne nesklame.

Kedy mám použiť príklepovú vŕtačku?

Príklepovú vŕtačku možno použiť na vŕtanie do tvrdých materiálov ako je napr. murivo, kameň, tehla, panel či betón. Pri vŕtaní do mäkších materiálov je u väčšiny modelov možné vypnúť funkciu príklepu.

Aké mazivo použiť pri údržbe príklepovej vŕtačky?

V rámci údržby príklepovej vŕtačky by ste sa mali riadiť pokynmi výrobcu a použiť špeciálne mazivo odporúčané samotným výrobcom konkrétneho modelu príklepovej vŕtačky.

– NÁKUP ODPORÚČAME V OVERENÝCH E-SHOPOCH –

(zdroj: heureka.sk; 9 878 recenzií)

(zdroj: heureka.sk; 23 777 recenzií)

(zdroj: heureka.sk; 97 285 recenzií)

(zdroj: heureka.sk; 3 625 recenzií)

NakupnyKompas.sk

NakupnyKompas.sk

- Prinášame reálnu skúsenosť -

Hľadáme, prekladáme (české, nemecké a anglické zdroje), objasňujeme a pýtame sa na rady zo strany odborníkov. Tvoríme pre vás obsah na rôzne témy. Snažíme sa prinášať reálnu skúsenosť aj od vás, našich čitateľov.

Plánujete si v blízkej dobe niečo kúpiť? Podeľte sa s nami o skúsenosti a my Vás za to odmeníme.